Monday, June 1, 2009

Ikhlas


Pernah satu hari member saya bertanya kepada saya, "kita solat sebab nak dapat pahala la kan?"

kemudian saya pun menjawab, "eh, itu dah kira tak ikhlas tu..kita solat kerana Allah S.W.T. atas perintahNya...."tetapi member saya tidak berpuas hati dengan jawapan itu, dia tetap mengejar pahala. Walau apa pun tujuannya, solat itu perkara wajib. Lebih baik tunaikan daripada tidak berbuat langsung. Ramai yang masih keliru, begitu juga dengan saya...untuk mencapai keikhlasan amatlah sukar, saya sendiri tidak tahu tahap keikhlasan saya. Ketika menderma, ketika solat, ketika membantu dan sebagainya...*p/s: dasat x? haha
6 comments:

 1. manusia = malas,sombong,suka ungkit,lalai,pemarah,kuat ngumpat,suka tangguh,x makan saman n mcm2 lagi..itu manusia..FITRAH manusia..juz can say allah itu bijak..nape die jadikan kita ngan fitrah yang mcm tu?? die juz nak uji kemampuan kita melawan fitrah kita..adakah anda 'manusia'?

  ReplyDelete
 2. ikhlas tu bila kita buat tanpa ada apa-apa rasa dihati.. dah bagi takyah ungkit, dah buat takyah cerita.. itu la ikhlas.. Hanya Allah yang mengetahui hati manusia... kita buat jek apa yang patut... takyah nak berkira sgt... biar Allah dan Malaikat jek tau apa isi hati kita...

  ReplyDelete
 3. solat itu wajib..ikhlaskan jiwa naluri serta hati dalam menunaikannya kerana tiap bacaan itu adalah doa..berhati-hati jika terpaksa kerana mungkin akan hanya membuat satu titik hitam dalam dirimu buat selamanya.

  ReplyDelete
 4. thanks for sharing and caring...
  <3<3

  ReplyDelete
 5. Ramai dari kita berbicara mengenai Ikhlas..tetapi adakah kita tahu apa makna atau maksud ikhlas (mukhsin) itu sendiri. Ikhlas Adalah Melakukan dan Meninggalkan sesuatu SEMATA-MATA kerana Allah S.W.T.

  ReplyDelete
 6. Mengapa Orang Ikhlas Ini Rasa Seolah-olah tidak beramal. Hidup Boleh di Umpama Jual Beli Dengan Maha Pencipta. Allah Memerintahkan Hamba-hambaNya Melakukan yang Disuruh dan Meniggalkan Yang Dilarang. Dan Akan Dibalas Mengikut Amalannya. Tetapi Ikhlas Ini adalah Tahap Amalan yang Allah Mengankat terus Amalan Si Pengamal. Contoh Agung Rasulullah S.A.W, Bersolat sehingga Benkak Kaklinya. Kerana Beliau Telah Mencapai Tahap Ikhlas. Siapa Diantara Hamba Allah Yang dikurniakan sifat Ikhlas...? "Mereka yang melakukan yang Wajib dan Memperbnyakan yang sunat, sehingga Allah Kasih kepadanya"

  ReplyDelete